Byta knoppar på gamla möbler

Låt inte en gammal eller sliten möbel gå till spillo. Med uppdaterade knoppar kan den förvandlas till en möbel som håller i många år till. Återanvänd de du redan har eller vänd dig till en e-handel som exempelvis Specialbeslag. De har en mängd olika snygga knoppar som passar alla typer av möbler!

Så här gör du

Här beskriver vi steg-för-steg hur du enklast byter ut knoppar på dina möbler.

1

Ta bort de gamla knopparna

  • Rengör ytan på möbeln för att få bort smuts och damm.
  • Använd en skruvmejsel eller borrmaskin för att ta bort de gamla knopparna. Om skruvarna är rostiga eller fastnar, använd lite olja för att lossa dem.
2

Förbered ytan

  • Använd sandpapper för att slipa ytan runt hålen om det behövs. Detta hjälper till att skapa en jämn yta för de nya knopparna.
  • Om de nya knopparna inte passar i de befintliga hålen, fyll de gamla hålen med träfyllnadsmedel. Låt det torka och slipa sedan ytan slät.
3

Mät och markera

  • Mät avståndet mellan hålen: Kontrollera att de nya knopparna passar i de befintliga hålen. Om de inte gör det, mät ut och markera var de nya hålen ska placeras.
  • Använd en penna för att markera var du ska borra nya hål. Det är viktigt att mäta noggrant så att knopparna placeras symmetriskt och jämnt.
4

Borra nya hål (om nödvändigt)

  • Använd en borrmaskin för att skapa nya hål på de markerade punkterna. Var noga med att borra rakt och inte skada möbeln. Se till att använda en borr som passar storleken på skruvarna för de nya knopparna.
5

Montera de nya knopparna

  • Sätt skruvarna genom hålen och skruva fast de nya knopparna. Använd en skruvmejsel eller borrmaskin för att dra åt dem ordentligt, men var försiktig så att du inte drar åt för hårt och skadar möbeln.
  • Se till att alla knoppar sitter stadigt och är jämnt placerade.

Måla om gamla möbler för ett extra lyft

När du byter ut knoppar på dina möbler kan du även passa på att måla om dem för att ge ett komplett lyft. Ett nytt lager färg kan ge en gammal möbel ett helt nytt utseende. För detaljerade instruktioner och hjälpsamma tips, kan du ta del av Färgvaruhusets guide på att måla om möbler. Lycka till med ditt projekt!

Olika knoppar till byråer, skåp & andra möbler

Är du osäker på vilka knoppar du ska välja? Här tipsar vi om knoppar som kan användas på byråer, skåp, garderober och andra möbler. Är du i behov av verktyg kan du hitta rätt utrustning på exempelvis Byggmax eller Bauhaus.

Mässing

Knoppar i mässing är klassikt och elegant. Det ger en varm, gyllene ton som kan tillföra en känsla av lyx och tradition. Perfekt för att ge en antik eller vintage look till byråer och skåp, men fungerar även bra i moderna inredningar för att skapa en intressant kontrast. De är också mycket hållbara och åldras vackert med tiden.

Koppar

Kopparknoppar är populära för sitt unika, rödaktiga skimmer som skapar en varm och inbjudande atmosfär. De passar utmärkt i industriella och rustika miljöer, men kan även lägga till en touch av modern elegans i minimalistiska utrymmen. Koppar har också antimikrobiella egenskaper, vilket gör dem till ett hygieniskt val för kök och badrum.

Läder

Läderknoppar är ett fantastiskt val för den som vill ha något mjukt och taktilt. De tillför en naturlig och organisk känsla till möblerna, perfekt för en skandinavisk eller bohemisk stil. De kan vara i olika färger och nyanser, vilket gör det enkelt att matcha dem med övrig inredning. Dessutom är de bekväma att greppa och ger en unik estetisk touch som står ut från metall- och träalternativ.

Trä

Om du är ute efter en varm och naturlig atmosfär är träknoppar ett perfekt val. De finns i många olika träslag och ytbehandlingar, från ljusa björkar till mörka ekar. De är särskilt populära i rustika och lantliga inredningar, men fungerar även bra i skandinaviska och moderna miljöer. De är lätta att anpassa med färg eller lack för att passa specifika designbehov.